ANAF a actualizat procedura de administrare a grupului fiscal unic pentru TVA

, nov. 02, 2016 | Adauga comentariudeclaratii-fiscale
Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, un grup de persoane impozabile stabilite în România, independente din punct de vedere juridic, dar aflate în strânsă legătură din punct de vedere financiar, economic şi organizatoric, poate opta sa fie tratat de catre Agenţia Naţională de Administrare Fiscală drept grup fiscal unic pentru TVA, chiar dacă persoanele sunt administrate de organe fiscale diferite.

Prin Normele metodologice de aplicare a Titlului VII “Taxă pe valoarea adăugată” din Codul fiscal, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1/2016, a fost eliminată condiţia ca din grupul fiscal unic să facă parte doar contribuabili administraţi de către acelaşi organ fiscal. Totodata, prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3775/2015 pentru aprobarea unor competenţe speciale ale organului fiscal central, s-a stabilit că organul fiscal competent pentru administrarea reprezentantului grupului fiscal unic, este competent să administreze obligaţiile fiscale datorate de toţi membrii grupului. De asemenea, s-au modificat şi regulile de întocmire a primului decont de TVA de către membrii grupului fiscal după ieşirea acestora din grup, respectiv la operaţiunile care se înscriu în decont.

În acest context, procedura de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic, aprobată anterior prin Ordinul A.N.A.F. nr. 607/2013, trebuie actualizată, astfel că s-a întocmit “Proiectul de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind aprobarea Procedurii de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare”.

ANAF continuă sa modifice procedurile pentru a asigura contribuabililor un cadru de administrare fiscală unitară şi cât mai simplă.

Acest articol ANAF a actualizat procedura de administrare a grupului fiscal unic pentru TVA a fost publicat prima data pe Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic.

Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic

{lang: 'ro'}

Stiri Juridice in E-mail


Adresa dvs. de e-mail nu va fi folosita in alte scopuri si va puteti dezabona oricand.
Fiţi printre primii care vor afla despre cele mai noi ştiri juridice.
Înscrieţi-vă astăzi pentru a primi gratis buletinul nostru informativ!

Adaugati adresa de e-mail

Pareri si intrebariStiri Juridice in E-mail

Înscrieţi-vă astăzi pentru a primi gratis buletinul nostru informativ! Fiţi printre primii care vor afla despre cele mai noi ştiri juridice.

Adaugati adresa de e-mail

In Forum

  • Nici un Subiect de Afisat