La început de an avem un leu stabil însă dobânzi mai mari

, Ian 10, 2017 | Adauga comentariubani-1Cursul de schimb rămâne în stagnare, dobânzile bancare vor creşte uşor, inflaţia va reveni în teritoriul pozitiv – acestea sunt coordonatele principale ale anului în curs.

Anul 2017 a debutat în mod negativ pentru cei care au credite în lei cu dobândă variabilă, legată de indicatorul ROBOR (al dobânzilor interbancare la trei luni) al Băncii Naţionale, adică pentru majoritatea creditelor noi din ultimii ani, inclusiv cele prin Prima Casă. ROBOR a ajuns la maximul ultimelor şase luni la sfârşitul anului trecut, respectiv 0,85%, iar în primele zile ale anului a continuat să urce până la 0,87%. Deocamdată aprecierea înseamnă rate lunare mai mari cu 10-20 de lei, dar dacă trendul continiuă presiunea va fi tot mai puternică asupra debitorilor.

Faţă de începutul anului trecut însă ROBOR este încă în scădere. În primele zile din 2016 indicatorul dobânzilor interbancare se situa la 1%, nivel de la care a scăzut constant în cea mai mare parte a anului trecut. Evoluţia a încurajat creditarea în lei, dobânzile bancare ajungând la cele mai reduse niveluri din ultimii 26 de ani, respectiv 4%-6% pentru împrumuturile ipotecare şi de 7%-9% pentru creditele de nevoie personale. Creditele prin programul Prima Casă, adică aproape toate împrumuturile ipotecare, au dobânzi şi mai mici, în jurul valorii de 3,3% – 3,5% pe an.

Acest articol La început de an avem un leu stabil însă dobânzi mai mari a fost publicat prima data pe Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic.

Noutati legislative | Legislatie gratuita | Portal juridic

{lang: 'ro'}

Stiri Juridice in E-mail


Adresa dvs. de e-mail nu va fi folosita in alte scopuri si va puteti dezabona oricand.
Fiţi printre primii care vor afla despre cele mai noi ştiri juridice.
Înscrieţi-vă astăzi pentru a primi gratis buletinul nostru informativ!

Adaugati adresa de e-mail

Pareri si intrebariStiri Juridice in E-mail

Înscrieţi-vă astăzi pentru a primi gratis buletinul nostru informativ! Fiţi printre primii care vor afla despre cele mai noi ştiri juridice.

Adaugati adresa de e-mail

In Forum

  • Nici un Subiect de Afisat